Steeds meer beleggers willen dat hun geld op een goede plek terechtkomt. BridgeFund helpt met een fonds specifiek gericht op ambitieuze ondernemers. Volgens oprichter Julian van de Steeg met succes: “Wie bij ons belegt is niet alleen zeker van rendement maar draagt ook bij aan een beter ondernemersklimaat.”

De beste ondernemersideeën ontstaan uit noodzaak. Zo ook de plannen om BridgeFund te starten in 2018, vertelt oprichter Julian van de Steeg. Hij had destijds een bedrijf dat ondernemers hielp en werd regelmatig benaderd met vragen over kapitaalbeheer. “Wie geld op de bank had moest op een gegeven moment negatieve rente betalen. Tegelijk konden MKB-ondernemers nauwelijks aan financiering komen.”

Brug slaan

Wie dus geld had zag dit wegsmelten. Maar wie geld nodig had, stond steeds vaker voor een dichte deur. Zo kwam hij op het idee om BridgeFund op te richten. “Ik zag letterlijk de mogelijkheid een brug te slaan: tussen beleggers op zoek naar rendement en MKB-ondernemers op zoek naar financiering.”

Geld op een goede plek

Om deze beleggers over de streep te kunnen trekken, moest het fonds wel aan een paar belangrijke voorwaarden voldoen, zegt Van de Steeg: “Ondernemers die een ton over hebben, willen best beleggen, maar ze willen er geen omkijken naar hebben. Tegelijk willen ze een goed rendement. En belangrijk: ze willen dat het geld dat ze inleggen ook op een goede plek terechtkomt.”

Stormachtige groei

Met de belofte om die brug te slaan, ging Van de Steeg aan de slag. Ondanks de aanvankelijke bedenkingen van de kant van de institutionele beleggers (die BridgeFund met een schuin oog in de gaten hielden), maakte de particuliere belegger een stormachtige groei door. Inmiddels werken er ruim honderd medewerkers. Het fonds groeit als kool: “Dit jaar verwachten we het dubbele aan leningen te verstrekken aan het MKB.”

Ondernemers keren terug als belegger

Opvallend volgens Van de Steeg is dat ze nu juist steeds vaker worden benaderd door institutionele beleggers die ook een stukje van de koek willen. Maar die boot houdt hij voorlopig af: “We willen trouw blijven aan ons vertrekpunt: voor ondernemers, door ondernemers. Er zijn ondernemers die zes jaar geleden bij ons kwamen om te lenen en nu terugkeren als belegger.”

Julian van de Steeg, oprichter van Bridgefund

Maximaal rendement

Om de stijgende vraag naar financieringen op te vangen, zijn natuurlijk steeds meer beleggers nodig. Hoe ziet de ideale BridgeFund-belegger eruit? En wat heeft BridgeFund hen te bieden? Van de Steeg: “Ik denk niet dat het mensen zijn die uit zijn op maximaal rendement. Er zijn vast en zeker plekken waar je meer krijgt. Onze beleggers kiezen eerder voor zekerheid. En het verhaal. De manier waarop zij kunnen bijdragen aan de groei van ondernemers.”

Kiezen voor kwaliteit

Ook zijn het beleggers die het belangrijk vinden wat er met hun geld gebeurt. Steeds vaker ontstaan er fondsen die niet alleen over kwantiteit gaan, maar ook over kwaliteit. Bijvoorbeeld gericht op verduurzaming of sociaal ondernemen. Volgens Van de Steeg past BridgeFund in die trend: “Beleggers in BridgeFund kiezen voor de Nederlandse MKB-ondernemer. Wie geld belegt bij een grootbank subsidieert vooral multinationals die amper belasting betalen in Nederland. Terwijl het MKB direct bijdraagt aan de Nederlandse maatschappij. Het MKB is met 95% van alle bedrijven in Nederland echt dé motor van onze economie..”

Steeds meer private beleggers

Dat het fonds is ingericht met de specifieke eisen van de ondernemer in het achterhoofd, blijkt ook uit de flexibele voorwaarden. Wie zijn geld als belegger toch onmiddellijk nodig heeft, kan de inleg meteen terugvragen. Toch ziet Van de Steeg naast de ‘ondernemende belegger’ de laatste jaren steeds vaker private beleggers die hun ton (of tonnen) een goede bestemming willen geven: “Voor hen geldt hetzelfde: hun vermogen zinvol laten renderen is belangrijker dan het maximale rendement dat je kunt behalen.”

Inleg garanderen

Om beleggers zekerheid te bieden, stopt BridgeFund alle overwaarde weer terug in het fonds. “Het fonds is voorzien van voldoende noodremmen om beleggers te garanderen dat ze hun inleg niet kwijt kunnen raken.” Wat zijn de gevolgen van de stijgende rente voor het fonds? Volgens Van de Steeg is BridgeFund inmiddels zo’n gevestigde naam dat ze de aanvragen van beleggers met moeite kunnen bijhouden. “Wij houden onze rente de afgelopen vier jaar ook gewoon gelijk.”

Live actuele jaarrekening

Dankzij innovatieve technologie is het fonds in staat om razendsnel financieringsaanvragen te beoordelen op hun kredietwaardigheid: “Wij zijn in de basis een techbedrijf. Dus wij kijken op een andere manier naar de beoordeling van onze aanvragers. Vroeger moest je met je businessplan aankomen. Tegenwoordig koppel je, dankzij open banking, je zakelijke rekening. Op basis daarvan maken wij een actuele jaarrekening. Transparantie is voor ons belangrijk. Enthousiasme ook. Maar uiteindelijk baseren wij onze beslissing op financiële data.”

Processen gericht op de ondernemer

Wat BridgeFund volgens Van de Steeg echt onderscheidend maakt, is de focus op ondernemerscultuur. Natuurlijk zijn binnen de organisatie processen leidend, maar dan wel gericht op het belang van de ondernemer. “Hoe kunnen we de ondernemer maximaal uit het proces halen? Die heeft geen zin in gedoe. In het samenstellen van gecondenseerde jaarcijfers uit de KvK. Dat hebben we er allemaal uitgehaald.”

Lichtjaren sneller

Volgens Van de Steeg doe je nu al een aanvraag in vijf minuten. “We hebben het al een keer voor elkaar gekregen dat de aanvrager binnen 89 minuten het geld op de rekening had staan. Dat is lichtjaren sneller dan bij de grootbanken. En waar we naartoe groeien, is dat het een instantproces moet gaan worden.”

Gelijker speelveld

We staan aan de vooravond van grote economische veranderingen. Techbedrijven mengen zich steeds vaker in de wereld van de financiële dienstverlening. Wat gaan de klanten van BridgeFund daarvan merken? Van de Steeg zegt dat je de invloed niet moet onderschatten: “Het financiële domein wordt steeds toegankelijker voor gebruikers. Dat zal zeker de positie van de banken aantasten. Aan de andere kant zal de economische dynamiek daardoor toenemen. Er zijn nu nog steeds veel bedrijven die te klein zijn om financiering te krijgen. Die verschillen zullen langzaam verdwijnen, waardoor je een gelijker speelveld krijgt. En daar blijven wij zeker aan bijdragen.”

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BridgeFund.